Idag har jag varit flitig.....

Idag har jag varit ovanligt flitig! Jag har varit hemma från praktiken och bara kämpat med skoluppgifter hela dagen. Har ju omtenta på fredag..får se hur det går!

Det blev dagens från thai restaurangen till lunch..gott och enkelt. Ibland orkar man bara inte fixa.

Har varit ute och gått en sväng så nu har det faktiskt blivit promenad 3 dagar på rad!

Nu håller jag på att städa groventren och sedan får det vara för ikväll. Fanny har börjat jobba idag, hon slutar 21 och det ska bli spännande att höra hur det gått.

Imorgon ska jag på praktiken, direkt efter det blir det ett inspelat vägledningssamtal och efter det blir det provtagning på vårdcentralen inför stamcellsdonationen till storasyster. Hoppas verkligen någon av oss systrar passar!

Från Cancerfondens hemsida:www.cancerfonden.se

Den första svenska stamcellstransplantationen gjordes år 1975. Då kallades det för benmärgstransplantation. I dag tas stamceller från benmärgen eller från blodet. Valet beror framför allt på vilken sjukdom patienten har, men också på transplantationsmetod. Vid cancersjukdomar föredras ofta blodstamceller eftersom de oftare ger en reaktion som kallas GVHD. Den kan bidra till att döda eventuellt kvarvarande cancerceller. Ytterst är det dock donatorn som får bestämma hur stamcellerna ska tas. Det vanligaste är att stamcellerna doneras av en annan person och då kallas det för allogen transplantation. I en del fall får patienten sina egna stamceller och då kallas det autolog transplantation.

(Upp)

Stamceller

När stamcellerna i benmärgen eller blodet delar sig bildas en ny stamcell och en annan cell som utvecklas till en blodkropp. Det finns tre typer av blodkroppar.

  1. Röda blodkroppar som transporterar syre runt till hela kroppen
  2. Vita blodkroppar som ingår i immunförsvaret
  3. Blodplättar som gör att blodet koagulerar så att vi inte förblöder av minsta sår.

Vid leukemi, lymfom och myelom blir det fel på celldelningen så att det inte kan utvecklas normala blodkroppar. Genom en transplantation tillförs nya friska stamceller som kan dela sig på ett normalt sätt och bilda friska blodkroppar.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0