Valborg m.m.....

Och vad har hänt sedan sist? Jag har börjat ny kurs..den siste. Coaching.  Stannade hos Elin i Malmö över natten mellan tisdag och onsdags. Vi strosade lite i stan sen köpte vi mat med hem. Sen blev det soffa och rysare. Mysigt!

I onsdags kväll var jag och Fanny hos storasyster. Pappa och mamma samt mina adra systrar var där. Det blev en riktig familje kväll. Per tränade karate.

Idag har jag haft min första massage  kund. För 15 år sedan hade jag massagemottagning här hemma, nu är jag på lillasysters salong i Simrishamn. Allt gick bra och kunden var nöjd. Skall vara där på fredageftermiddagarna så länge.

Jag har anmält mig till en distanskurs i pedagogik!! Vet..jag är inte klok:)

Valborgsbål hos grannen, trevligt men tyvärr blir valborg aldrig mer som den varit. Miss it!!


Härliga söndag....

Var tidigt uppe och gick upp till djuren. Ett av lammen hade fastnat i höhäcken igår, stackaren. Men idag är han bättre tack  och lov.Sen blev det trädgårdsstädning och biltvätt några timmar. Bilarna blev chockade kan jag lova!

Sen åkte jag och Fanny in till morfar. Allis och Storasyster slöt upp. Vi åkte upp till Freddes grav en stund sen blev det hamnen och go mat och glass.. Härligt!!!
Storasyster2

 Min storasyster kom hem från Lund i onsdags kväll! Hon ska nu vara hemma en vecka. Så skönt det måste vara för henne och sonen.

Tentan är nu avklarad för denna gång men det höll på att gå tosigt denna gång med! Tåget var inställt, bussen kom inte så kl 8 fick maken köra mej och 2 till till Malmö..jäkla skånetrafiken!

Hur tentan gick har jag ingen aning om men jag skrev på alla frågorna...det 'är bara att vänta på resultatet..
Nu är det fredagsmys!!!!!

Vampyrmat.....

Igår var jag på vårdcentralen och fick tagit en massa blod för storasyster. Många rör blev det. Tur jag inte är rädd för sprutor!

Mina andra systrar har också fått detta gjort så nu är det bara att vänta. 2 veckor ska det visst ta innan vi får reda på om någon av oss passar.  Förresten händer det något i kväll! Men vad får ni inte veta nu!Idag har jag varit flitig.....

Idag har jag varit ovanligt flitig! Jag har varit hemma från praktiken och bara kämpat med skoluppgifter hela dagen. Har ju omtenta på fredag..får se hur det går!

Det blev dagens från thai restaurangen till lunch..gott och enkelt. Ibland orkar man bara inte fixa.

Har varit ute och gått en sväng så nu har det faktiskt blivit promenad 3 dagar på rad!

Nu håller jag på att städa groventren och sedan får det vara för ikväll. Fanny har börjat jobba idag, hon slutar 21 och det ska bli spännande att höra hur det gått.

Imorgon ska jag på praktiken, direkt efter det blir det ett inspelat vägledningssamtal och efter det blir det provtagning på vårdcentralen inför stamcellsdonationen till storasyster. Hoppas verkligen någon av oss systrar passar!

Från Cancerfondens hemsida:www.cancerfonden.se

Den första svenska stamcellstransplantationen gjordes år 1975. Då kallades det för benmärgstransplantation. I dag tas stamceller från benmärgen eller från blodet. Valet beror framför allt på vilken sjukdom patienten har, men också på transplantationsmetod. Vid cancersjukdomar föredras ofta blodstamceller eftersom de oftare ger en reaktion som kallas GVHD. Den kan bidra till att döda eventuellt kvarvarande cancerceller. Ytterst är det dock donatorn som får bestämma hur stamcellerna ska tas. Det vanligaste är att stamcellerna doneras av en annan person och då kallas det för allogen transplantation. I en del fall får patienten sina egna stamceller och då kallas det autolog transplantation.

(Upp)

Stamceller

När stamcellerna i benmärgen eller blodet delar sig bildas en ny stamcell och en annan cell som utvecklas till en blodkropp. Det finns tre typer av blodkroppar.

  1. Röda blodkroppar som transporterar syre runt till hela kroppen
  2. Vita blodkroppar som ingår i immunförsvaret
  3. Blodplättar som gör att blodet koagulerar så att vi inte förblöder av minsta sår.

Vid leukemi, lymfom och myelom blir det fel på celldelningen så att det inte kan utvecklas normala blodkroppar. Genom en transplantation tillförs nya friska stamceller som kan dela sig på ett normalt sätt och bilda friska blodkroppar.


.....

En underbar vecka i Bollerup. Jag trivs som fisken. Släktkalas i går för ungdomarna som fyllde pr. Fanny 20 och Allis 16. Vi spelade in en snutt och skickade till storasyster min i Lund. Hennes värden har föresten blivit bättre och kanske kan hon få komma hem ett par dagar.

Fanny har flyttat hem på riktigt. Hon har även lyckats få jobb över våren sommaren.

Puss....

Har börjat en ny praktikperiod på favvo stället: Bollerups naturbruksgymnasium. På samma gång ska jag plugga till tentan som jag blev sjuk ifrån, ja ja sånt i livet.

Väntar hem Fanny som bör vara här närsomhelst. Mysigt att få hem henne..men då är jag självisk!
Storasyster har fått gjort ett nytt benmärgsprov och imorgon får vi reda på hur det ser ut. Bra hoppas och tror jag.

Denna dag...

Storasyster
Mår hyfsat...håret har börjat trilla så igår rakade hon huvudet..hon e en tuffing! Älskar dej!!

Pappa
Har varit hos honom idag ett par timmar. Städat och handlat och sedan en promenad i det fina vädret...

Trädgård
Inte så kul just nu men snart..snart..snart...I krukorna så börjar det så smått att grönska.

Gräslök


Afrikas blå lilja...ett nybörjarförsök..


Ochså ett måste på terassen..rosmarin..


Fredag....

Idag kom "vår" kille hit och ska stanna hela helgen. Imorgon blir det biljard tävling i Ystad och på söndag har han fotboll. Denna helg kommer att gå så fort så!
Lillasyster med pojkvän har varit här ikväll på middag. Det är andra gången jag träffar honom och han verkar hur trevlig som helst!
Storasyster i Lund mår hyfsat idag, hon har pratat med läkare som förklarat vad som nu skalhända. Inför stamsellstranspllantationen ska hon få starkare doser av cellgifterna för att hennes egna stamceller ska försvinna. Det blir tufft men är nödvändigt för att ta emot nya.

Hon är oerhört stark min storasyster!!

One day at the time....

Åkte till syster igår i Lund. Hon ligger nu isolerad pga att hennes värden är totalt i botten och hon blir då känslig för infektioner.  Det är dock helt som det ska efter en cellgiftsbehandling. När jag kom dit fick jag byta om helt till sjukhuskläder innan jag gick in.
Syster mådde rätt bra, hade dock lite feber men hon hade ätit rätt bra. När en sköterska kom in för att ta tempen i örat på henne fick vi ett skrattanfall. Det är härligt att kunna få det trots allvaret i sdenna hemska sjukdom!
vi gick ut en sväng vid middagstid idag. Hon får gå ut men ska undvika folksamlingar. Rätt som det var hördes ett fruktansvärt oljud. Det visade sig vara en helikopter som flög in över sjukhuset och landade på taket. Häftigt!När jag kom hem hämtade vi motorcyklarna och sedan gick jag till hästarna och pysslade lite. Maken tog mc:n till byn.

Storasyster....

Jag sov över hos storasyster i Lund i onsdag till torsdag. Syster fick gjort ultraljud på magen och allt såg bra ut där. Nu kommer det en tuff tid med cytostatika och isolering. Lillasyster är hos henne fredag till söndag. Idag har storasyster blivit kortklippt, för att själv förbereda sig för att hpret snart trillar av, och det blev så snyggt. De skickade ett foto via mms.
Närmast så ska vi andra systrar lämna blodprov och så ska det undersökas om någon av oss kan ge henne stamceller.  Det är bara till att coola ner och ta dag för dag. Allt annat är oviktigt just nu.

Fanny är hemma just nu och Elin kommer hem imorgon. Alltid mysigt att ha hela familjen samlad.

RSS 2.0